mintak

2022-es takaró kihívás – Összefoglaló

Íme, a 2022-es 48 féle mintából álló horgolt takaró teljes pompájában és dicsőségében! Az összes négyzet a helyén, összevarrva! Végre! Hurrá!

Azt tudtam, hogy szép lesz, de azt, hogy ilyen gyönyörű és különleges, azt talán nem is gondoltam volna! Aki velem együtt dolgozott, azt most tudja milyen felemelő érzés is ez.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki részt vett a horgolt takaró kihívásban és külön hálás vagyok a sok kedves szóért, véleményért és visszajelzésért, amiket üzenetben kaptam tőletek. Nagyon jó érzés volt ezeket olvasni és most visszaolvasni! És külön hálás vagyok azokért, akik bíztattak és támogattak a háttérben. Hálás köszönet mindenkinek!

én

Hogyan kezdődött?

Az egész kihívás úgy kezdődött, hogy gondoltam ki kellene próbálni új horgolás mintákat és ha kihívás, akkor gondoltam felveszem videóra őket és megosztom veletek is!

Előtte gyakran nézegettem a neten, hogy Amerikában nagy divatja van a horgolt konyharuháknak, először gondoltam legyenek akkor a horgolt négyzetek konyharuhák. És ki is próbáltam! De szerintem nem működik, legalábbis a praktikusságát tekintve nem az. Nem szívja fel a vizet, lassan szárad és talán túl szép is hozzá!

Így egyszer csak beugrott, legyen egy hatalmas horgolt takaró a horgolt kockákból! Ezt valóban lehet majd használni és hasznos is! Számomra mindig is fontos, hogy amit horgolok az legyen hordható, hasznos és mindennapi használatba illeszthető.

Következésképpen kis számolgatás után döntöttem, 6×8 féle minta, azaz 48 horgolás minta lesz, egyenként 20×20 cm; az már elég nagy egy felnőtt méretű horgolt takaróhoz.

A projekt 2022 elején, pontosabban január 7.-én indult az első mintával, ami a hátsó szálba horgolt félpálcák horgolás minta volt és december 9.-én ért véget a keresztbe horgolt rövidpálcák horgolás mintával.

Összesen 48 féle mintát osztottam meg hetente, péntekenként, így nem volt megterhelő meghorgolni az adott kockát az új mintával.

horgolt takaró

Betekintés a technikai háttérbe

A horgolások közben rengeteget tanultam és fejlődtem, úgy horgolásból, mint a technikai oldalon álló feladatokból: videófelvétel, videóvágás és hangfelvétel területen. Persze, ezek külön szakmák és egy élet is kevés lenne, hogy mindent megtanuljak, de azért, a célomat, hogy átadjam a horgolás minták menetét, talán sikerült megoldanom, ha nem is szuper minőségben, de amatőr módon igen.

Főleg a hangfelvételek tettek próbára és nemcsak technikai oldalról, hanem a panelben élés okozta zajok tekintetében. Néha úgy éreztem, mintha minden és mindenki éppen csak akkor akar zajongani, amikor én éppen dolgozom. Volt itt minden: felújítás, fűnyírás, faágak nyírása láncfűrésszel, fúrás-faragás, gyerekzsivaj és még sorolhatnám, a lista végtelen.

Kíváncsi vagy arra is mennyi idő volt nekem megcsinálni egy videót?

Előszöris, ki kellett számolni hány kezdő láncszem szükséges a 20×20 cm-e kockához, ez szinte minden alkalommal bontással járt, sőt a legtöbb minta esetén a 3-4 sor után éri el a minta a végleges szélességet, ezért volt, hogy innen kellett vissza bontani a darabot.

Mikor ez megvolt, felvettem az első lépéseket, az első 1-4 sor horgolását, attól függően hány soros az adott minta, hány soros szakaszt kell ismételni majd, ahhoz, hogy kirajzolódjon az adott horgolás minta. Majd meghorgoltam a négyzetemet és felvettem videóra a kész négyzet kinézetét is.

Miután megvoltak a nyers videós anyagok, megvágtam és feliratoztam őket. A kihívás második felében hangfelvételt is készítettem a mintákhoz. Bevallom ezzel még mindig nem vagyok túl elégedett, de nincs is stúdióm, ahol ez jobb lehetne. Ezután kimentettem a videókat és mehettek is a Youtube csatornámra.

Miután a felsorolt feladatokkal végeztem, jöhetett a weboldal szöveges részének szerkesztése. Elkészítettem a weboldalamon a leírásokat és az adott mintához szükséges oldal szerkesztését. 2023-ban tervezem azt is, hogy kiegészítem őket rajzos diagramokkal.

És hát nagy álmom, hogy megjelenjen nyomtatott könyv formájában is!

Mindezek után elkészítettem a social media felületekhez tartozó posztokat és ott is publikáltam őket.

A matek

A felsorolt tevékenységek nagy általánosságban 4-5 órás munkát jelentettek hetente. 4 órával számítva ez összeszámolva 192 óra, ami 8 nap egyhuzamban és 24 munkanap, ha naponta 8 órát dolgozik az ember és a 8 óra alatt egyfolytában dolgozik, tehát mást nem csinál közben.

Mit tanultam horgolásból?

Ezen felül rengeteget tanultam a horgolásról, de két dolgot nagyon! Volt olyan minta, amit most próbáltam ki először. Izgalmas volt rátalálni egy-egy mintára és kipróbálni őket.

A próbahorgolás

Előszöris az a következtetést vontam le, hogy a horgoláspróba elképesztően fontos, ha fontos a kész méret. Ahogy írtam, sokszor csak a negyedik sor után derül ki a szélesség mérete.

Ezért szerintem próbahorgolásként is szuper a 20×20 cm-es méret. Ennél a méretnél már egész pontosan ki lehet számolni, hány sorunk és szemünk van a fonalcímkéken található 10×10 cm-es négyzethez képest.

Tipp!

Az elkészült próbahorgolásokat összevarrva párnahuzat, táska, takaró és akár kardigán is készülhet. Nem kell őket lebontani, inkább gyűjtögetni kell és készíteni belőlük valami igazi különlegességet.

A blokkolás

A másik dolog, amit megtanultam és nagyon fontos, az a blokkolás. Persze, ez is csak akkor, ha fontos a kész méret.

Nem terveztem blokkolni a horgolt négyzeteket, de végül egy isteni sugallat miatt mégis megtettem. És milyen jól tettem!

Blokkolás alatt most nem a teljesen átnedvesített és fektetve szárításos bonyolult tevekénységre gondolok, hanem a vasalós gőzöléses blokkolásra. Pár cm-ről engeded, hogy szépen átgőzölje a vasaló a horgolmányt és méretre igazítod. Szinte azonnal megszárad, úgy marad, csak semmi komplikáció!

Egy kis pszihológia-filozófia

Aki ismer, az tudja, hogy mennyire szeretek különböző témákról gondolkodni, filozolfálgatni, megkérdezni a másikat ő, hogy gondolkodik az adott témával kapcsolatban.

Így blokkolás közben azon filozofáltam, hogy sokszor az ember, csak akkor jön rá, hogy milyen fontos volt az, amit megtett, amikor már túl van rajta. Előtte azt gondolod, hogy semmiség, nem fontos, minek foglalkozzak ezzel; aztán meg rájössz, hogy de rossz lett volna ezt kihagyni!

Tehát igaz az a mondás, hogy jobb valamit megtenni, mint nem és utána bánkódni, hogy mi lett volna ha! Természetesen nem mindig minden esetben, de a takaróm blokkolásánál nagyon is igaz volt!

A kész takaró

Végezetül szegély gyanánt rövidpálcákkal horgoltam körbe a takarót, amiből csak egy sort készítettem, viszont adott az egésznek egy jó kis egységet.

Akiknek eddig megmutattam a takarót, azoknak a második kérdésük az volt, hogy: és hány kiló lett a takaró?

Le is mértem. A takaró súlya pontosan 1,3 kg lett, a mérete pedig megegyezik a becsült mérettel, ami körülbelül 120×160 cm.

Kíváncsiságból megmértem egy bolti takarómat is, ami 2 kg, tehát a horgolt takaró kész súlya igazán ideálisnak mondható.

Befejezésképpen

Ha Te nem vettél részt a kihívásban, sebaj! Talán egyszer megjön a kedved és kihívod magad ellen a horgolt mintákat!

Ha pedig felmerült benned bármilyen kérdés a takaróval kapcsolatban, szívesen állok rendelkezésedre, keress bátran!

Megosztom a cikket!